Tyske pandekager (Dutch babies)

Jeg elsker pandekager, og laver dem ofte til morgenmad i weekenderne. Jeg er dog også stor fan af tyske pandekager, som er meget nemmere og hurtigere at lave.

Tysk pandelage i ovn

En tysk pandekage (også kaldet Dutch babies) er en nem og lækker måde at lave pandekage(r) på.

Opskriften minder meget om en klassisk pandekage, men forskellen er, at i stedet for en masse tynde pandekager, så bages en tysk pandekage i ovnen, som en stor pandekage.

Tysk pandelage i ovn

Tyske pandekager (Dutch babies)

En tysk pandekage (også kaldet Dutch babies) er en nem og lækker måde at lave pandekage(r) på, da den skal bages i ovnen.
Ret Kage
Antal 2 personer

Ingredienser
  

Pandekagedej

  • 3 stk. store æg (4 små æg)
  • 1,5 dl. mælk
  • 1/2 stang vanilje (eller 1 tsk. vaniljesukker
  • 1/4 tsk. salt
  • 1 dl. mel

Topping

  • Smør
  • Citronsaft
  • Flormelis

Sådan gør du
 

  • Alle ingredienserne til dejen blendes i en blender eller foodprocessor til dejen er helt glat.
  • Mens dejen hviler, varmer du en pande, som kan tåle at gå i ovnen. Når panden er gennemvarm, smelter du smør (ca. 20 gram) på panden.
  • Når smørret er helt smeltet og panden er meget varm (dog uden smørret brænder), hælder du pandekagedejen på, og stiller den forsigtig i en 220 grader varm ovn i ca. 20-25 minutter.
  • Din tyske pandekage (Dutch baby) vil hæve flot op, og blive dejlig sprød på toppen. Når tiden er gået tager du pandekagen ud, og og drypper den med smeltet smør, citronsaft og drysser den med flormelis.

Servering

Dutch babies - Tyske pandekager servering

Du kan servere din tyske pandekage direkte i panden, eller på en tallerken og skære stykker af dem som en lagkage. Den er helt klart bedst når den er lun, så jeg vil anbefale at den spises med det samme.

Men den kan sagtens holde sig et par dage i køleskab, pakket ind i husholdningsfilm.

Du kan servere friske eller syltede bær til din tyske pandekage. Den er også velegnet som en del af en brunch eller morgenmadsbuffet.

Historien om tyske pandekager

Dutch Baby, også kendt som en tysk pandekage, er en stor, luftig, bagt pandekage, der serveres til morgenmad. På trods af sit navn er den hverken hollandske eller tysk, men har sine rødder i USA.

Oprindelsen af tyske pandekager kan spores tilbage til det tidlige 20. århundrede i Seattle, Washington. Den blev gjort populært af en familiedrevet restaurant kaldet Manca’s Cafe, ejet af Victor Manca.

Tyske pandekager siges at være skabt af Victors kone, selvom de præcise detaljer er en smule uklare.

Navnet “Dutch Baby” er faktisk en forkert betegnelse. Det menes, at det var afledt af det tyske ord “Deutsch”, der betyder tysk, og ikke “hollandsk” fra Holland.

Forvirringen opstod sandsynligvis fra den amerikanske udtale og forståelse af “Deutsch”, hvilket førte til navnet “Dutch.” Denne form for forkert navngivning er ikke ualmindeligt i kulinarisk historie, hvor navne ofte kan være en sammenblanding eller en nyfortolkning af det oprindelige udtryk.

Dutch Babies ligner andre europæiske pandekage-lignende retter, såsom den franske clafoutis, den østrigske Kaiserschmarrn og selvfølgelig den tyske Pfannkuchen.

Den er lavet med en simpel dej af æg, mel og mælk, ofte med et strejf af vanilje eller kanel. Dejen hældes i en varm stegepande indeholdende smeltet smør og bages derefter i ovnen.

Denne tilberedningsmetode får pandekagen til at puste sig op rundt om kanterne, mens den forbliver tynd og pandekage-agtig i midten.

Gennem årene er tyske pandekager blevet en elsket morgenmadsret i store dele af verden. Det serveres ofte med toppings såsom flormelis, sirup, frugt eller citronsaft.

Lars Bachmann Avatar

Score: 5 / 5. Antal stemmer: 4

Vær den første til at give en vurdering

2 svar til “Tyske pandekager (Dutch babies)”

  1. Anders Avatar
    Anders

    Den kendte jeg ikke. Håber den er lige så nem at lave som det ser ud til? 🙂

    1. Lars Bachmann Avatar
      Lars Bachmann

      Hej Anders. Den er rigtig nemt at lave. Du kan lave dejen aften inden, og så er det lynhurtigt at varme en pande, hælde dejen på og smide den i ovnen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *