En tysk pandekage (også kaldet Dutch babies) er en nem og lækker måde at lave pandekage(r) på.
Opskriften minder meget om en klassisk pandekage, men forskellen er, at i stedet for en masse tynde pandekager, så bages en tysk pandekage i ovnen, som en stor pandekage.
Tyske pandekager (Dutch babies)
Ingredienser
Pandekagedej
- 3 stk. store æg (4 små æg)
- 1,5 dl. mælk
- 1/2 stang vanilje (eller 1 tsk. vaniljesukker
- 1/4 tsk. salt
- 1 dl. mel
Topping
- Smør
- Citronsaft
- Flormelis
Sådan gør du
- Alle ingredienserne til dejen blendes i en blender eller foodprocessor til dejen er helt glat.
- Mens dejen hviler, varmer du en pande, som kan tåle at gå i ovnen. Når panden er gennemvarm, smelter du smør (ca. 20 gram) på panden.
- Når smørret er helt smeltet og panden er meget varm (dog uden smørret brænder), hælder du pandekagedejen på, og stiller den forsigtig i en 220 grader varm ovn i ca. 20-25 minutter.
- Din tyske pandekage (Dutch baby) vil hæve flot op, og blive dejlig sprød på toppen. Når tiden er gået tager du pandekagen ud, og og drypper den med smeltet smør, citronsaft og drysser den med flormelis.
Servering
Du kan servere din tyske pandekage direkte i panden, eller på en tallerken og skære stykker af dem som en lagkage. Den er helt klart bedst når den er lun, så jeg vil anbefale at den spises med det samme.
Men den kan sagtens holde sig et par dage i køleskab, pakket ind i husholdningsfilm.
Du kan servere friske eller syltede bær til din tyske pandekage. Den er også velegnet som en del af en brunch eller morgenmadsbuffet.
Historien om tyske pandekager
Dutch Baby, også kendt som en tysk pandekage, er en stor, luftig, bagt pandekage, der serveres til morgenmad. På trods af sit navn er den hverken hollandske eller tysk, men har sine rødder i USA.
Oprindelsen af tyske pandekager kan spores tilbage til det tidlige 20. århundrede i Seattle, Washington. Den blev gjort populært af en familiedrevet restaurant kaldet Manca’s Cafe, ejet af Victor Manca.
Tyske pandekager siges at være skabt af Victors kone, selvom de præcise detaljer er en smule uklare.
Navnet “Dutch Baby” er faktisk en forkert betegnelse. Det menes, at det var afledt af det tyske ord “Deutsch”, der betyder tysk, og ikke “hollandsk” fra Holland.
Forvirringen opstod sandsynligvis fra den amerikanske udtale og forståelse af “Deutsch”, hvilket førte til navnet “Dutch.” Denne form for forkert navngivning er ikke ualmindeligt i kulinarisk historie, hvor navne ofte kan være en sammenblanding eller en nyfortolkning af det oprindelige udtryk.
Dutch Babies ligner andre europæiske pandekage-lignende retter, såsom den franske clafoutis, den østrigske Kaiserschmarrn og selvfølgelig den tyske Pfannkuchen.
Den er lavet med en simpel dej af æg, mel og mælk, ofte med et strejf af vanilje eller kanel. Dejen hældes i en varm stegepande indeholdende smeltet smør og bages derefter i ovnen.
Denne tilberedningsmetode får pandekagen til at puste sig op rundt om kanterne, mens den forbliver tynd og pandekage-agtig i midten.
Gennem årene er tyske pandekager blevet en elsket morgenmadsret i store dele af verden. Det serveres ofte med toppings såsom flormelis, sirup, frugt eller citronsaft.
Skriv et svar