Pandekager – Klassisk franske pandekager

Her i familien elsker vi pandekager, og jeg bager dem ofte til morgenbordet i weekenderne. Pandekager (Crepes) er nemt at lave, og består af æg, mel og mælk.

Pandekager med sukker

Tænk at noget så simpelt kan smage så godt? Pandekager er en af mine favoritter, og så er det nemt at lave.

Vi starter lige med opskriften, da der er stor sandsynlighed for det er den du er kommet efter. Men har du tid, så læs videre, og lær meget mere om pandekager.

Opskrift på pandekager

Pandekager med sukker

Pandekager

Tynde klassiske franske pandekager. (også kaldet Rasmus Klump pandekager)
Ret Dessert
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 3 stk. æg
  • 3 dl. mælk
  • 125 gram mel (ca. 2 dl.)
  • 1 knivspids salt
  • 1/2 stang vanilje (eller 1 tsk. vaniljesukker)
  • 20 gram smeltet smør

Sådan gør du
 

  • Alle ingredienserne piske sammen i en skål eller køres i en blender til dejen er glat og ensartet.
  • Lad dejen hvile 30 minutter, det giver det bedste resultat.
  • Bag pandekagerne på en nonstick pande. Da der er smør i dejen, behøver du som udgangspunkt ikke at tilsætte fedtstof på panden.

Noter

Dette er en god grundopskrift på pandekager, og meget nem at huske, da det er 3, 3 og 125 (3 æg, 3 dl. mælk og 125 gram mel).

Sprøde pandekager

Hvis du ønsker en mere sprød pandekage, så kan du tilsætte en lille smule øl til dejen, og stege dem ved højere varme evt. i en neutral olie (f.eks. raps eller majsolie.)

Stegte eller bagte pandekager?

Dette er der meget delte meninger om. Og jeg tror det kommer lidt an på hvad man har været vant til. Nogen kan godt lide at stege pandekager i lidt olie ved høj varme i kort tid, hvor andre bedre kan lide at bage dem ved svag varme i længere tid.

jeg kan godt lidte at smelte lidt smør og komme i dejen, og bage dem ved svag varme.

Flamberede pandekager

En af de mest kendte opskrifter på flamberede pandekager er “Crepes Suzette”, som er en ikonisk fransk opskrift hvor pandekagerne bliver anrettet i en appelsin/karamelsauce og flamberet i Grand Manier.

Flambering kræver varme og alkohol og bruges ofte i det franske køkken, hvor pandekager nok er den mest populære dessert at flambere.

Du kan sagtens flambere der hjemme, men vær forsigtig, og følg et par gode råd.

  • Hav altid et låg (eller brandtæppe) liggende klar, hvis flammerne bliver for store.
  • Sluk emhætten. Vi vil ikke risikere at få suget flammer op i emhætten hvor gammel fedt og snavs hurtig kan blive antændt.
  • Jo højere alkoholprocent, des mindre skal du bruge. Så vælger du at flambere i cognac, så skal du ikke bruge ret meget.

Har du ikke gaskomfur, så brug en tændstik til at tænde flamberingen med. Sørg for at din karamel og pandekager er dejlig varme. Tilsæt alkohol, som typisk er cognac eller grand manier.

Hold panden væk fra emhætten og sæt ild til. Ilden bør gå ud af sig selv i løbet af få sekunder (ellers har du tilsat for meget alkohol).

Tips & tricks til pandekager

Lav dejen i forvejen

Pandekagedej bliver kun bedre af at hvile min. 30 minutter. Men den kan sagtens tåle at hvile længere, også natten over.

Pandekager i fryseren

Pandekager kan sagtens fryses. Så har du rester, så pak dem godt ind i husholdningsfilm og læg dem i fryseren. Tag dem op i god tid, så de kan nå at tø langsomt op inden du varmer dem forsigtigt på en pande eller i ovnen.

Lars Bachmann Avatar

Score: 4.9 / 5. Antal stemmer: 8

Vær den første til at give en vurdering

3 svar til “Pandekager – Klassisk franske pandekager”

  1. […] minder meget om en klassisk pandekage, men forskellen er, at i stedet for en masse tynde pandekager, så bages en tysk pandekage i ovnen, […]

  2. […] her på siden, så vil du vide at jeg er stor fan af pandekager. Min favorit er de klassiske tynde franske pandekager, men man skal jo spise varieret, så en gang i mellem står den på amerikanske pandekager […]

  3. […] Den kan ikke sammenlignes med en klassisk fransk pandekage. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *