Tænk at noget så simpelt kan smage så godt? Pandekager er en af mine favoritter, og så er det nemt at lave.
Vi starter lige med opskriften, da der er stor sandsynlighed for det er den du er kommet efter. Men har du tid, så læs videre, og lær meget mere om pandekager.
Opskrift på pandekager
Pandekager
Ingredienser
- 3 stk. æg
- 3 dl. mælk
- 125 gram mel (ca. 2 dl.)
- 1 knivspids salt
- 1/2 stang vanilje (eller 1 tsk. vaniljesukker)
- 20 gram smeltet smør
Sådan gør du
- Alle ingredienserne piske sammen i en skål eller køres i en blender til dejen er glat og ensartet.
- Lad dejen hvile 30 minutter, det giver det bedste resultat.
- Bag pandekagerne på en nonstick pande. Da der er smør i dejen, behøver du som udgangspunkt ikke at tilsætte fedtstof på panden.
Noter
Sprøde pandekager
Hvis du ønsker en mere sprød pandekage, så kan du tilsætte en lille smule øl til dejen, og stege dem ved højere varme evt. i en neutral olie (f.eks. raps eller majsolie.)
Stegte eller bagte pandekager?
Dette er der meget delte meninger om. Og jeg tror det kommer lidt an på hvad man har været vant til. Nogen kan godt lide at stege pandekager i lidt olie ved høj varme i kort tid, hvor andre bedre kan lide at bage dem ved svag varme i længere tid.
jeg kan godt lidte at smelte lidt smør og komme i dejen, og bage dem ved svag varme.
Flamberede pandekager
En af de mest kendte opskrifter på flamberede pandekager er “Crepes Suzette”, som er en ikonisk fransk opskrift hvor pandekagerne bliver anrettet i en appelsin/karamelsauce og flamberet i Grand Manier.
Flambering kræver varme og alkohol og bruges ofte i det franske køkken, hvor pandekager nok er den mest populære dessert at flambere.
Du kan sagtens flambere der hjemme, men vær forsigtig, og følg et par gode råd.
- Hav altid et låg (eller brandtæppe) liggende klar, hvis flammerne bliver for store.
- Sluk emhætten. Vi vil ikke risikere at få suget flammer op i emhætten hvor gammel fedt og snavs hurtig kan blive antændt.
- Jo højere alkoholprocent, des mindre skal du bruge. Så vælger du at flambere i cognac, så skal du ikke bruge ret meget.
Har du ikke gaskomfur, så brug en tændstik til at tænde flamberingen med. Sørg for at din karamel og pandekager er dejlig varme. Tilsæt alkohol, som typisk er cognac eller grand manier.
Hold panden væk fra emhætten og sæt ild til. Ilden bør gå ud af sig selv i løbet af få sekunder (ellers har du tilsat for meget alkohol).
Tips & tricks til pandekager
Lav dejen i forvejen
Pandekagedej bliver kun bedre af at hvile min. 30 minutter. Men den kan sagtens tåle at hvile længere, også natten over.
Pandekager i fryseren
Pandekager kan sagtens fryses. Så har du rester, så pak dem godt ind i husholdningsfilm og læg dem i fryseren. Tag dem op i god tid, så de kan nå at tø langsomt op inden du varmer dem forsigtigt på en pande eller i ovnen.
Skriv et svar