Risalamande med et twist

Risalamande anrettet på en tallerken

Risalamande er en elsket juledessert i Danmark, og dens dejlige smag og cremede konsistens gør den til en favorit på mange juleborde.

Risalamande laves af risengrød, som vendes sammen med pisket fløde, sukker, vanilje og hakkede mandler.

Risalamande serveres traditionelt med lun kirsebærsovs, hvilket skaber en dejlig balance mellem det søde og syrlige.

Risalamande opskrift – klassisk juledessert

Klassisk risalamande med kirsebærsauce

Risalamande

En lækker opskrift på klassisk risalamande
Ret Dessert
Køkken Dansk
Antal 8 personer

Ingredienser
  

  • 1 liter sødmælk
  • 130 gram grødris
  • 75 gram mandler
  • 50 gram sukker
  • 1 stk. vaniljestang (1 tsk. vaniljesukker)
  • 5 dl. fløde
  • 1 knsp. salt

Sådan gør du
 

  • Tilsæt risene i en tykbundet gryde med en 1/2 dl. vand og kog dem 1-2 minutter
  • Tilsæt 1 liter sødmælk og 1 knsp. salt og kog op under omrøring
  • Når mælken koger, skrues ned og grøden koges ved svag varme i ca. 45 minutter.
  • Husk at røre forsigtig i grøden med jævne mellemrum.
  • Når grøden er færdig hældes den i et fad og sukkeret drysses over i et tyndt lag.
  • Lad grøden køle af inde du dækker den med film og stiller på køl til den er helt kold.
  • Pisk fløden med vanilje og vend den forsigtig i grøden sammen med de smuttede og hakkede mandler
  • Husk at gemme en hel mandel hvis der er mandelgave

TIP: Hæld den varme risengrød i et ildfast fad eller stor skål og drys sukkeret ud over. Sukkeret vil smelte og danne et beskyttende lag, så risengrøden ikke danner skind. Når risengrøden er kold, er det nemt at røre det sammen med sukkeret.

Risengrød til risalamande

Risalamande med et twist

Denne traditionelle opskrift på klassisk risalamande er let at tilpasse, og du kan eksperimentere med forskellige variationer.

Prøv f.eks. at tilsætte hakket hvid chokolade, eller finthakket Daim chokolade. Det smager fortrinligt, du skal bare være opmærksom på at det gør den ekstra sød, så du kan med fordel bruge mindre sukker.

Nogle vil mene at kirsebærsauce er det eneste rigtige til risalamande, men er du frisk på at bryde med traditionerne, så kan du servere en karamelsauce eller en jordbærsauce til i stedet for.

Beregn risalamande pr. person

Du skal regne med ca. 150-175 gram færdig risalamande pr. person. Laver du risengrød af 1 liter sødmælk, skal du bruge 5 dl. fløde og det passer til 8 personer.

Holdbarhed

Risalamande kan ikke holde sig ret længe, da den indeholder frisk fløde. Jeg vil ikke anbefale mere end 2-3 dage i køleskab i en lufttæt beholder.

Risalamande er ikke egnet til frysning. Så lav kun den portion du skal bruge.

Hvad drikker man til risalamande?

Portvin er oplagt at drikke til sin risalamande. En Ruby port er en klassiker, som har en sød og frugtig smag af bær og kan drikkes af alle.

Risalamande cheesecake – en moderne fortolkning

Hvis du ønsker en sjov og moderne drejning på den klassiske risalamande, kan du prøve at lave en risalamande cheesecake.

Her forvandles den traditionelle risalamande til en cremet cheesecake, hvilket giver en overraskende og delikat dessert, der stadig bevarer den hyggelige julestemning.

Risalamande cheesecake består af den en kiksebund som man kender fra cheesecake, og så er det kort fortalt en risalamande med flødeost og kirsebærgele på toppen.

Der findes mange gode opskrifter og her er nogle udvalgte:

Risalamande opfindelse – en historie fra 1900-tallet

Risalamande, som vi kender den i dag, er faktisk en relativt moderne opfindelse. Den blev først populær i begyndelsen af 1900-tallet og blev især kendt i efterkrigstiden, hvor luksuriøse ingredienser som fløde og mandler blev mere tilgængelige.

Ordet “risalamande” stammer fra det franske “riz à l’amande”, som betyder ris med mandler, men selve retten er en dansk specialitet.

Retten blev sandsynligvis udviklet for at strække julegrøden, så den kunne serveres som dessert til flere mennesker. I mange danske hjem er risalamande tæt forbundet med juleaftens traditioner, hvor jagten på den hele mandel og mandelgaven er en fast tradition i de fleste danske hjem.

Uanset om du foretrækker den klassiske version eller en moderne fortolkning så er risalamande en vigtig del af den danske jul.

Lars Bachmann Avatar

Score: 5 / 5. Antal stemmer: 6

Vær den første til at give en vurdering

2 svar til “Risalamande med et twist”

  1. Helene Avatar
    Helene

    Uh, jeg glæder mig også til jul og risalamande sæsonen starter 😊
    Skal da hel sikkert prøve med en karamelsauce. Har du en god opskrift på karamelsauce?

    1. Lars Bachmann Avatar

      Det kan jeg klart anbefale dig at prøve. Er du til hvid chokolade, så prøv med det også. Det smager fantastisk.
      Karamelsauce er foholdsvis nemt at lave, og består kun af sukker, smør og fløde. Jeg bruger ca. 200 gram sukker til en god skefuld smør (ca. 50 gram) og så 1 dl. fløde.

      Smelt sukkeret på en pande til det er helt karamelliseret (Pas på det ikke brænder). Skru ned for varmen og tilsæt smørret og lad det smelter sammen med karamellen. Til sidst tilsætter du fløden og skruer lidt op igen og lader det koge til du får en helt glat karamelsauce.

      Hæld det i en skål eller glas der kan tåle varme og lad det køle af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *