Gastrik – Opskrift på kokkens hemmelige ingrediens

Kokkens hemmelige ingrediens afsløret – Gastrik er kokkens tryllemiddel, og giver dine saucer og gryderetter en hel ny dimension.

Kok bruger gastrik

Har du ikke hørt om gastrik før, så er du helt sikkert ikke den eneste.

Gastrik er et “tryllemiddel”, som på trods af dens store effekt, kun består af 2 ingredienser.

Kok bruger gastrik

Gastrik

Her får du opskriften på gastrik, som er kendt som kokkens hemmelige ingrediens
Ret Tilbehør
Antal 12 måneder

Ingredienser
  

  • 100 gram sukker
  • 2 dl æbleeddike

Sådan gør du
 

  • Smelt sukkeret på en pande (Lige som når du laver brunede kartofler), når sukkeret er karamelliseret, tilføjer du æbleeddiken, og lader det koge ind i et par minutter.
  • Når din gastrik begynder at blive lidt tyk, tager du den af varmen. Når den er kølet lidt af hælder du den på flaske (God ide at skolde den med kogende vandt først).

Gastrik stammer oprindeligt fra det franske køkken, hvor det har været brugt helt tilbage til 1800 tallet. Det bruges til at smage saucer og gryderetter til, og består af sukker og æbleeddike.

Når vi snakker madlavning, så er der 4 grundsmage der skal være til stede, for at opnå det perfekte resultat – Sødt, surt, salt og bitter.

Netop sødt og surt kan være svært at tilsætte en sauce, og her kommer gastrik dig til undsætning. Synes du også at dine saucer virker lidt tamme, og prøver du ofte at redde dem med lidt ekstra salt, et skvat fløde eller lidt bouillonterning?

Så bliver du rigtig glad for dette trick, for med en tsk. fuld gastrik i din sauce, vil den forvandle sig til en helt anden smagsoplevelse.

Holdbarhed og opbevaring

Gastrik opbevares i et lukket glas eller flaske, og kan sagtens holde sig i 6-12 måneder. Men når først du vænner dig til at bruge den, så holder den maks 3 måneder.

Jeg plejer at opbevare den på køl, men den kan også godt stå ude på køkkenbordet eller skuffen.

Køb færdiglavet gastrik

Har du ikke mod på at lave din egen gastrik, så kan den købes i de fleste SuperBrugsen, Meny og Kvickly eller online på nemlig.com

Historien bag gastrik

Gastrik har en interessant historie, der afspejler udviklingen af kulinarisk kunst og teknik gennem århundrederne. Gastrikken, som vi kender den i dag – en reduktion af eddike og sukker, ofte beriget med frugter og krydderier – har sine rødder i det tidlige franske køkken, især i det 17. og 18. århundrede.

I middelalderen og renæssancen blev det almindeligt i europæisk madlavning at blande søde og syrlige smage. Denne smagsprofil var populær i mange retter, og kokke brugte ofte en kombination af frugt, eddike og sukker for at skabe komplekse smagsoplevelser.

Udviklingen i det franske køkken

I det 17. og 18. århundrede begyndte det franske køkken at udvikle sig med en større vægt på raffinement og præcision. Dette var tiden for berømte kokke som Marie-Antoine Carême og senere Auguste Escoffier, som systematiserede mange teknikker og opskrifter.

Det var i denne periode, at grundlaget for de moderne saucer blev lagt.

Gastrik som en base

Gastrikken blev en integreret del af denne udvikling. Den blev brugt som en base for at skabe dybde og balance i smagen af saucer og retter. Ved at reducere eddike og sukker skabte kokke en rig og kompleks base, der kunne tilpasses og indgå i en række forskellige saucer.

Anvendelse

I moderne tid er gastrik stadig en del af repertoiret i klassisk fransk madlavning, selvom dens brug måske ikke er så udbredt som tidligere.

Det bruges dog stadig til at tilføje en balanceret sødme og syrlighed til saucer og kan ses som en forløber for mere nutidige kulinariske teknikker, der søger at skabe balance og kompleksitet i smagen.

Gastrikken er et eksempel på, hvordan historiske smagspræferencer og kulinariske teknikker har udviklet sig over tid og fortsat påvirker moderne madlavning, især inden for det klassiske franske køkken.

Lars Bachmann Avatar

Score: 5 / 5. Antal stemmer: 6

Vær den første til at give en vurdering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *