Kartoffelsalat – Min opskrift

Den klassiske kolde kartoffelsalat er en sikker vinder når vejret bliver godt. Den er god til mange ting, og er især populær når der skal grilles.

Kartoffelsalat med dild

Kartoffelsalat kan spises året rundt, men er især velegnet om sommeren når der er nye danske kartofler. Kartoffelsalat stammer oprindelig fra tyskland, og findes i mange variationer

Kartoffelsalat med dild

Kold kartoffelsalat

Her får du min grundopskrift på kartoffelsalat, som jeg lærte det som kokkeelev tilbage i 90’erne og nogle gode råd til hvordan du kan variere opskriften.
Ret Hovedret, Tilbehør
Antal 5 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg. kartofler (Beregn ca. 200 gram rå kartoffel med skræl pr. person)
  • 1/2 dl. mayonnaise
  • 2 dl. creme fraiche 18%
  • 1/2 stk. løg
  • 3 spsk. sennep
  • 1 spsk. Worchesterchire Sauce
  • salt og peber

Sådan gør du
 

  • Start med at skrælle kartoflerne og sæt dem over og koge i rigelig vand, så de er helt tildækket.
  • I en skål tilsættes mayonnaise, sennep, finthakket løg, salt og peber, som røres sammen med et piskeris. Til sidst tilsættes creme fraiche, og dressingen røres forsigtig sammen med en dejskraber.
  • Hvis du pisker creme fraiche for meget, så bliver den tynd.
  • Sæt dressingen på køl
  • Når kartoflerne er næsten møre – De må gerne have lidt bid – hældes vandet fra og kartoflerne hældes over i et fad og sættes til afkøling.
  • Lad dem stå og dampe af i 15-20 minutter køkkenbordet, og stil dem herefter i køleskabet.
  • Når kartoflerne er helt kolde vendes de i dressingen. Du kan godt servere den med det samme, men den har godt af at stå og trække en times tid, og kan derfor med fordel laves i god tid.

Servering og tips

Friske krydderurter som purløg, dild, persille eller karse passer godt til kartoffelsalat, og kan med fordel vendes i salaten og/eller bruges som pynt på toppen.

Forholdet mellem mayonnaise og creme fraiche bestemmer konsistensen og fedmen i din dressing. Ønsker du en “lettere” kartoffelsalat, så bruger du lidt mindre mayonnaise, og omvendt hvis du gerne vil have en federe og lidt tykkere konsistens, så bruger du mere mayonnaise.

Er din dressing blevet for fed, så kan du give den lidt citronsaft.

Variationer af kartoffelsalat

En kartoffelsalat må efter min mening gerne være cremet, men også indeholde noget sprødhed og syre. Det kan være friske radiser, cherrytomater, frisk chili, sprøde stykker bacon eller en kombination af disse.

Du kan også give din kartoffelsalat et helt andet udtryk, ved f.eks. at tilsætte karry til dressingen. Gør du dette erstatter du blot sennep med karry, og får derved en cremet gul kartoffelsalat. Prøv også lidt chili sammen med, og du har en spicy asiatisk inspireret kartoffelsalat.

Prøv også at lave en god pesto og dryppe hen over din kartoffelsalat. Det ser ikke bare godt ud, men smager også lækkert. Du kan også vælge at tilsætte pesto direkte til din dressing inden du vender kartoflerne i.

Lars Bachmann Avatar

Score: 5 / 5. Antal stemmer: 5

Vær den første til at give en vurdering

Ét svar til “Kartoffelsalat – Min opskrift”

  1. […] en kartoffelsalat er dild ofte en central […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *