Mette Blomsterbergs vaniljekranse

Vaniljekranse er en juleklassiker, som hører julen til. Dette er verdens bedste opskrift på vaniljekranse.

Billede: Madagaskar.dk

Vaniljekranse er en juleklassiker, som smager himmelsk, og er forholdsvis nem at lave. En af de mest populære opskrifter på vaniljekranse, er Mette Blomsterbergs udgave, som er lavet med en lille smule mandelmel.

Mandelmel går rigtig godt sammen med vaniljen og giver dejen lige det ekstra pift. Din familie og venner vil elske dig for disse vaniljekranse.

Vaniljekranse

Vaniljekranse opskrift (Mette Blomsterberg udgaven). Helt klart den bedste opskrift på vaniljekranse.
Ret Kage
Antal 35 stk.

Ingredienser
  

 • 200 gram blødt smør (stuetemperatur
 • 1/2 stk. polynesisk vaniljestang *(Evt. Madagaskar vanilje)
 • 180 gram sukker
 • 1 stk. stort æg
 • 250 gram hvedemel
 • 75 gram mandelmel (vigtigt)

Sådan gør du
 

 • Det er vigtigt at smørret har stuetemperatur, så det kan med fordel tages ud dagen før.
 • Forvarm ovnen til 200 grader, så den er klar til at bage disse lækre vaniljekranse.
 • Start med at flække vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene godt sammen med en lille smule sukker, så kornene skilles ad, og du har en lille portion hjemmelavet vaniljesukker.
 • Rør det hjemmelavede vaniljesukker sammen med resten af sukkeret og det bløde smør, i en skål. Rør ægget i, og bland hvedemel og mandelmel godt sammen og ælt det i resten af dejen.
 • Kom dejen i en sprøjtepose med stjernetylle (str. 12) og sprøjt den straks ud i kranse med en diameter på ca. 5 cm på en bageplade med bagepapir. Lad der være lidt mellemrum mellem kagerne, så de ikke flyder sammen under bagningen.
 • Vaniljekransene skal bage i ovnen i 10-12 minutter, eller til de er let gyldne. Lad småkagerne køle af på en bagerist og opbevar dem i en tætsluttende beholder.

Noter

Det er vigtigt at du ikke pisker dejen sammen, men ælter den forsigtigt, da dejen ellers kan blive for tynd. Så vil dine vaniljekranse løbe ud på bagepladen, og de flotte riller fra sprøjteposen vil løbe ud.
*Madagaskar vanilje
Ingredienser til vaniljekranse

Vaniljekranse dej indeholder kun 5 ting, og er som oftest noget man har på lager. Denne Mette Blomsterberg opskrift indeholder dog 6 ting, da der skal en lille smule mandelmel i. Men du må endelig ikke springe mandelmelen over? For det er den “hemmelige” ingrediens, som er årsagen til at dette er verdens bedste opskrift på vaniljekranse.

Mandelmel laves ved at blende mandlerne i en blender eller en lille mixer til de er helt pulveriseret til en fin mandelmel.

Vær opmærksom på at vaniljekransene er bløde når de kommer ud af ovnen, og først bliver sprøde når de er kølet af. Det er derfor vigtigt at du køler dem af på en afkølingsrist, så de får luft hele vejen rundt.

Kilde: www.metteblomsterberg.com

Udstyr til vaniljekranse

Vil du gerne i gang med at bage vaniljekranse hjemme i køkkenet, så anbefaler vi nedenstående udstyr for bedste resultat. Nogle af tingene har du måske i forvejen, men du skal som minimum have en god sprøjtepose med en kruset tyl.

En afkølingsrist er også noget du vil blive glad for, og som kan bruges til alt mulig andet også.

Klik på billederne for at shoppe udstyr til dine vaniljekranse.

Kan man skifte vaniljestang ud med vaniljesukker?

Når du ser en opskrift på vaniljekranse, så vil der typisk står at du skal bruge vaniljestang. Dette er for at opnå det bedste resultat, da en vaniljestand har en mere autentisk og intens smag af vanilje.
Men du kan selvfølgelig sagtens udskifte vaniljestang med vaniljesukker.
1 vaniljestand = 2 tsk vaniljesukker.

Sådan sprøjter du vaniljekranse

Når man har prøvet nogle gange, så kan man med fordel sprøjte vaniljekransene ud i cirkler. Men det kan være svært at lave en pæn runde vaniljekrans. Du kan derfor sprøjte ca. 10 cm lange pølser ud, og så forme dem til cirkler med fingrene bagefter.

Hvor længe kan vaniljekranse holde sig?

Vaniljekranse er bedst de første 2-3 uger, men kan sagtens holde sig i op til 3 måneder, i en kagedåse med tætsluttende låg.

Hvorfor bliver mine vaniljekranse bløde?

Dette er typisk fordi de ikke har været helt afkølet inden de blev pakket væk. Det er vigtigt at du bruger en afkølingsrist, og lader vaniljekransene afkøle helt til stuetemperatur inden du fylder dem i en kagedåse og lukker den til. Du kan give dem 5 minutter i en 175 grader varm ovn, hvis de er for bløde, og så lade dem afkøle igen.

Hvem opfandt vaniljekransen

Så vidt vides blev vaniljekransen opfundet i omkring 1840’erne, og har lige siden bestået af smør, æg, sukker, vanilje og mel. Faktisk er der opskrifter der kan dateres tilbage til 1840’erne som indeholder mandler.

Vaniljekrans er en klassisk dansk småkage, som er en af de småkager der blevet rigtig populære i takt med at de danske hjem fik installeret ovn i køkkenet. Før den tid, da man lavede mad over åben ild, var det ikke nemt at bage småkager.

Om Mette Blomsterberg

Mette blev for alvor landskendt i forbindelse med Den store bagedyst, som startede tilbage i 2012. Hun har siden lavet andre programmer som “Det søde liv” og “Price & Blomsterberg”. Mette er uddannet konditor, og har drevet flere cafeer og konditorier.

Mette Blomsterberg har udgivet flere opskriftsbøger, og har de seneste 10 år udviklet sine egen bageprodukter. For mere inspiration, kan vi anbefale at følge Mette på Instagram.

Lars Bachmann Avatar

Score: 5 / 5. Antal stemmer: 1

Vær den første til at give en vurdering

2 svar til “Mette Blomsterbergs vaniljekranse”

 1. Annette Annette Avatar
  Annette Annette

  Kan man sætte dejen på køl, til dagen efter ?
  Mvh Annette

  1. Lars Bachmann Avatar

   Hej Annette
   Det kan du sagtens. Skal du sprøjte den ud med en sprøjtepose, skal den dog have stuetemperatur før du kan det. Men bruger du en kødhakker, så er det kun en fordel at dejen er kold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *