Kartofler er en fantastisk råvare, som der næsten er uanede muligheder med. En af mine favoritter er kartoffelmos, som er en simpel og billig måde at servere kartofler på.
Kartoffelmos kan krydres og varieres på mange måder, men lad os lige starte med grundopskriften.
Kartoffelmos
Ingredienser
- Kartofler (Gerne bagekartofler)
- Smør
- Mælk
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne, og skær dem i passende stykker. Stykkerne skal være ensartede størrelse, som hvis du vil servere dem som kogte kartofler.
- Sæt en gryde over med rigelig vand, så alle kartoflerne er helt dækket.
- Kog kartoflerne møre uden salt.
- Salt binder til kartoflerne og gør dem mere faste. Men da vi skal mose dem, er det ingen fordel. Derfor koger man kartofler uden salt til kartoffelmos.
- Når kartoflerne er dejlig møre, så hælder du vandet fra, og lader kartoflerne dampe godt af. Vi skal ikke have vand i vores kartoffelmos.
- Mos kartoflerne med en kartoffelpresser. Har du ikke sådan en, så kan du bruge en grydeske og en dejskraber.
- Man kan også bruge et piskeris, men husk det er ikke flødeskum vi laver, så ikke noget med piske i kartoffelmosen. Brug piskeriset til at røre forsigtig rundt med.
- Hvis du pisker for meget i din kartoffelmos, så bliver den bare tynd og klistret, og kommer til at minde om tapetklister.
- Tilsæt nu salt og peber (Husk at vi har kogt kartoflerne uden salt, så de skal have lidt ekstra). Tilsæt smør og rør rundt med en dejskraber.
- Når smørret er smeltet tilsætter du lidt mælk af gangen, indtil kartoffelmosen har den rigtige konsistens.
- Kartoffelmosen må ikke koge, men den må heller ikke blive for kold, så det kan være du skal sætte den over på svag varme, mens du rører smør og mælk i.
Bonustip: Du kan med fordel som det sidste røre lidt friske krydderurter i din kartoffelmos. Krydderurter som purlæg, persille og timian er velegnede.
Silkeblød eller rustik?
Vil du have en hel fin og silkeblød kartoffelmos, så skal du si den igennem en sigte. Har jeg inviteret gæster og der er gjort lidt ekstra ud af madlavningen, så bruger jeg lige 5 min ekstra på at presse den igennem en sigte.
Men jeg må indrømme at til hverdag, så serverer jeg kartoffelmosen som den er. Serveres den til en “gryderet” eller lignende, så synes jeg heller ikke det gør noget at kartoffelmosen er lidt rustik i det.
Bagte kartofler til kartoffelmos
Et alternativ måde at lave kartoffelmos, er ved at bruge bagte kartofler i stedet for kogte kartofler. Store bagekartofler bages møre i ovnen, som skulle de serveres som bagekartofler.
Når de er helt møre, pilles skinnet af, og kartoflen kommes i en skål og røres til kartoffelmos eller presses igennem en si.
Variationer af kartoffelmos
Nu ved du hvordan man laver en helt simpel og klassisk kartoffelmos, som kan serveres som den er, som en lækker tilbehør.
Men du kan også med lidt kreativitet, få endnu mere ud af din kartoffelmos.
Kartoffelmos med rodfrugter
Man skal altid tænke sæson, når man skal planlægge sine måltider. I skrivende stund er der masser af rodfrugter, som selleri, pastinak og gulerødder.
Se her hvornår de forskellige grøntsager er i sæson
Skær dem i mindre stykker og kog dem møre. Du kan med fordel koge dem i en gryde for sig selv, da kogetiden ikke er det samme som kartoflerne.
Når det hele er mørt, så moses kartofler og rodfrugter sammen som en almindelig kartoffelmos.
Kartofler skal stadig være den primære ingrediens, og rodfrugterne bør maks består af 25%.
Vær obs på at gulerødder er søde, så har du for mange gulerødder bliver din mos ikke alene lidt sød i det, men får også en orange farve.
Bagt kartoffelmos
Fordel din kartoffelmos i et ildfast fad eller små portionsskåle, og gratiner dem i ovnen. Du kan drysse lidt ost eller rasp på toppen, for at få et mere sprødt resultat.
Kartoffelsouffle
En kartoffelsouffle er baseret på en kartoffelmos, så når den er lavet, så er det nemt at lave en souffle.
Tag 2-3 æg og skil blommer og hvide. Lad kartoffelmosen køle lidt af, mens du pisker hviderne stive. Når mosen er kølet lidt af, så vender du blommerne i, og til sidst vender du forsigtigt de piskede hvider i.
Smør dine souffle skåle med smør og drys dem med rasp, inden du fylder dem med din kartoffelsouffle.
Bag dem 15-20 min ved 200 grader.
Kartoffelkroketter
Hjemmelavede kartoffelkroketter kræver lidt mere planlægning, men er stadig nemme at lave. Når din kartoffelmos er færdig er der 2 muligheder.
- fyld din mos i en sprøjtepose uden tyld, og sprøjt det ud i lange stænger på en bageplade med bagepapir. Til dem i fryseren natten over. Når de skal steges tager du dem ud, og skærer dem i passende størrelser. Panerer dem i mel, æg og rasp og steger dem i rigelig olie.
- Tag et fad i passende størrelse og smør det med lidt olie og drys med lidt rasp. Kom din kartoffelmos i fadet, og fordel det jævnt, så mosen har en tykkelse på ca. 2 cm. Stil fadet i fryseren. Når kroketterne skal steges tages fadet ud, og kroketmassen vendes ud på et skærebræt og skæres i passende størrelser.
Brændende kærlighed
Dette er et godt eksempel på brugen af en klassisk kartoffelmos. Brændende kærlighed er kartoffelmos toppet med løg og bacon.
Tips & tricks
Kartoffelmos rester
Nu du er i gang med at skrælle kartofler, så lav bare en stor portion. Kartoffelmos kan sagtens holde sig et par dage i køleskab.
se her hvor mange kartofler du skal bruge pr. person
Kold kartoffelmos bliver meget kompakt, og er derfor ikke egnet til at blive varmet i mikroovn. Du får et bedre resultat ved at “stege” det på en pande i lidt smør eller olie, og smide panden i ovnen til den er helt gennemvarm.
Du kan også bruge rester af kartoffelmos til kartoffelgratin, shepherds pie og lignende retter. Tag kartoffelmosen ud af køleskabet i god tid, så den når at få lidt stuetemperatur, så er den nemmere at smøre ud.
Du kan også lave hjemmelavet kroketter. Form din kartoffelmos som du ønsker og paner dem i mel, æg og rasp og steg dem gyldne i olie.
Hvis du har planer om hjemmelavede kroketter, så form din kartoffelmos allerede dagen før inden du sætter den i køleskabet.
Skriv et svar