Råvarer i sæson – Se oversigten her

Hvornår er fødevarer i sæson

At spise efter sæsonen handler om at nyde friske og lokale råvarer, når de er på deres højeste kvalitet.

Når frugt og grønt dyrkes og høstes i deres naturlige sæson, er de ofte mere smagfulde, næringsrige og bæredygtige.

At vælge sæsonbetonede fødevarer kan også være bedre for miljøet, da det reducerer behovet for opbevaring og transport.

Ved at spise med årstiderne støtter du desuden lokale producenter og kan nyde variation i kosten året rundt, fra sprøde asparges om foråret til saftige æbler om efteråret.

Læs også: Kalorier vs Kilojoule

Se hvornår frugt og grønt er i sæson

Skriv navnet på råvaren eller måneden for at se hvornår og hvad der er i sæson.

  • AgurkJuni, Juli, August, September
  • AspargesMaj, Juni
  • BladbederJuni, Juli, August, September
  • BladselleriJuni, Juli, August, September, Oktober, November, December
  • BlomkålJuni, Juli, August, September, Oktober, November
  • BlommerJuli, August, September
  • BlåbærJuli, August, September
  • BroccoliJuni, Juli, August, September, Oktober, November, December
  • BrombærAugust, September
  • DildMaj, Juni, Juli, August, September
  • FenikkelJuni, Juli, August, September
  • ForårsløgMaj, Juni, Juli, August
  • GlaskålJuni, Juli, August, September, Oktober
  • GrønkålJanuar, Februar, Marts, Juli, August, September, Oktober, November, December
  • Grønne bønnerJuli, August
  • GulerødderJuni, Juli, August, September
  • HestebønnerJuni, Juli, August, September
  • HindbærJuli, August, September
  • HvidkålJanuar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
  • HvidløgJanuar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
  • JordbærMaj, Juni, Juli, August
  • JordskokkerJanuar, Februar, Marts, April, September, Oktober, November, December
  • KartoflerJanuar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
  • KastanjerOktober
  • KinakålJuni, Juli, August, September, Oktober, November, December
  • KirsebærJuli, August
  • KnoldselleriJanuar, Februar, Marts, September, Oktober, November, December
  • KorianderMaj, Juni, Juli, August, September
  • LøgJanuar, Februar, Marts, April, September, Oktober, November, December
  • MajsJuli, August, September, Oktober
  • MelonJuli, August
  • PastinakkerJanuar, Februar, Marts, April, September, Oktober, November, December
  • PeberfrugtAugust, September, Oktober
  • PersilleJanuar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
  • PersillerodJanuar, Februar, Marts, August, September, Oktober, November, December
  • PorrerJanuar, Februar, Marts, Juli, August, September, Oktober, November, December
  • PurløgMarts, April, Maj, Juni, Juli, August, September
  • PærerAugust, September, Oktober, November, December
  • RabarberMaj, Juni
  • RadiserApril, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober
  • RibsJuli, August
  • RosenkålJanuar, Februar, Marts, Oktober, November, December
  • RucolaApril, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November
  • RødbederJanuar, Februar, Marts, April, August, September, Oktober
  • RødkålJanuar, Februar, Marts, August, September, Oktober, November, December
  • SalatApril, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober
  • SolbærJuli, August
  • SpidskålJuni, Juli, August, September, Oktober, November
  • SpinatApril, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober
  • SquashJuni, Juli, August, September, Oktober
  • StikkelsbærJuni, Juli
  • SukkerærterJuni, Juli
  • TomaterJuli, August, September, Oktober
  • VindruerAugust, September
  • ÆblerJanuar, Februar, August, September, Oktober, November, December
  • ÆrterJuni, Juli, August

Mangler der en råvare på listen, så skriv en kommentar, så tilføjer jeg den.

Gode argumenter for at spise frugt og grønt der er i sæson

Bedre smag og kvalitet

Frugt og grønt, der er i sæson, er ofte friskere, da det er høstet tættere på, hvor du bor, hvilket giver bedre smag og kvalitet.

Sundere valg

Sæsonbetonede råvarer har ofte et højere indhold af næringsstoffer, da de ikke har været opbevaret eller transporteret over lange afstande, hvilket kan reducere deres ernæringsmæssige værdi.

Mere miljøvenligt

Når du vælger lokale, sæsonbetonede råvarer, reduceres behovet for lang transport, som ofte indebærer store CO2-udledninger. Det mindsker også energiforbrug til opvarmede drivhuse.

Støtter lokale landmænd

At købe lokalt hjælper med at støtte de små og lokale landmænd, hvilket gavner den lokale økonomi og fremmer et bæredygtigt landbrug.

Lavere priser

Når frugt og grønt er i sæson, er der ofte et større udbud, hvilket kan føre til lavere priser. Det gør det også lettere at finde disse råvarer i butikkerne.

Mindre madspild

Lokalt og sæsonbetonet produktion betyder ofte, at råvarerne kan høstes, når de er bedst, hvilket reducerer risikoen for, at de går til spilde, sammenlignet med importerede varer, der ofte bliver over- eller undermodne under transporten.

Variation i kosten

Ved at spise i takt med sæsonerne får du naturlig variation i din kost. Dette kan hjælpe dig med at spise et bredere spektrum af næringsstoffer og holde måltider spændende og varierede.

Støtter bæredygtighed

Sæsonbetonede produkter kræver færre ressourcer til dyrkning og transport, hvilket gør dem til et mere bæredygtigt valg. Dette hjælper med at bevare jorden og fremme mere ansvarlig brug af naturressourcer.

Lars Bachmann Avatar

Score: 4.9 / 5. Antal stemmer: 7

Vær den første til at give en vurdering

Ét svar til “Råvarer i sæson – Se oversigten her”

  1. Maja Avatar

    Super lækkert

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *