At spise efter sæsonen handler om at nyde friske og lokale råvarer, når de er på deres højeste kvalitet.
Når frugt og grønt dyrkes og høstes i deres naturlige sæson, er de ofte mere smagfulde, næringsrige og bæredygtige.
At vælge sæsonbetonede fødevarer kan også være bedre for miljøet, da det reducerer behovet for opbevaring og transport.
Ved at spise med årstiderne støtter du desuden lokale producenter og kan nyde variation i kosten året rundt, fra sprøde asparges om foråret til saftige æbler om efteråret.
Læs også: Kalorier vs Kilojoule
Se hvornår frugt og grønt er i sæson
Skriv navnet på råvaren eller måneden for at se hvornår og hvad der er i sæson.
- Agurk – Juni, Juli, August, September
- Asparges – Maj, Juni
- Bladbeder – Juni, Juli, August, September
- Bladselleri – Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
- Blomkål – Juni, Juli, August, September, Oktober, November
- Blommer – Juli, August, September
- Blåbær – Juli, August, September
- Broccoli – Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
- Brombær – August, September
- Dild – Maj, Juni, Juli, August, September
- Fenikkel – Juni, Juli, August, September
- Forårsløg – Maj, Juni, Juli, August
- Glaskål – Juni, Juli, August, September, Oktober
- Grønkål – Januar, Februar, Marts, Juli, August, September, Oktober, November, December
- Grønne bønner – Juli, August
- Gulerødder – Juni, Juli, August, September
- Hestebønner – Juni, Juli, August, September
- Hindbær – Juli, August, September
- Hvidkål – Januar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
- Hvidløg – Januar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
- Jordbær – Maj, Juni, Juli, August
- Jordskokker – Januar, Februar, Marts, April, September, Oktober, November, December
- Kartofler – Januar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
- Kastanjer – Oktober
- Kinakål – Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
- Kirsebær – Juli, August
- Knoldselleri – Januar, Februar, Marts, September, Oktober, November, December
- Koriander – Maj, Juni, Juli, August, September
- Løg – Januar, Februar, Marts, April, September, Oktober, November, December
- Majs – Juli, August, September, Oktober
- Melon – Juli, August
- Pastinakker – Januar, Februar, Marts, April, September, Oktober, November, December
- Peberfrugt – August, September, Oktober
- Persille – Januar, Februar, Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, December
- Persillerod – Januar, Februar, Marts, August, September, Oktober, November, December
- Porrer – Januar, Februar, Marts, Juli, August, September, Oktober, November, December
- Purløg – Marts, April, Maj, Juni, Juli, August, September
- Pærer – August, September, Oktober, November, December
- Rabarber – Maj, Juni
- Radiser – April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober
- Ribs – Juli, August
- Rosenkål – Januar, Februar, Marts, Oktober, November, December
- Rucola – April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November
- Rødbeder – Januar, Februar, Marts, April, August, September, Oktober
- Rødkål – Januar, Februar, Marts, August, September, Oktober, November, December
- Salat – April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober
- Solbær – Juli, August
- Spidskål – Juni, Juli, August, September, Oktober, November
- Spinat – April, Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober
- Squash – Juni, Juli, August, September, Oktober
- Stikkelsbær – Juni, Juli
- Sukkerærter – Juni, Juli
- Tomater – Juli, August, September, Oktober
- Vindruer – August, September
- Æbler – Januar, Februar, August, September, Oktober, November, December
- Ærter – Juni, Juli, August
Mangler der en råvare på listen, så skriv en kommentar, så tilføjer jeg den.
Gode argumenter for at spise frugt og grønt der er i sæson
Bedre smag og kvalitet
Frugt og grønt, der er i sæson, er ofte friskere, da det er høstet tættere på, hvor du bor, hvilket giver bedre smag og kvalitet.
Sundere valg
Sæsonbetonede råvarer har ofte et højere indhold af næringsstoffer, da de ikke har været opbevaret eller transporteret over lange afstande, hvilket kan reducere deres ernæringsmæssige værdi.
Mere miljøvenligt
Når du vælger lokale, sæsonbetonede råvarer, reduceres behovet for lang transport, som ofte indebærer store CO2-udledninger. Det mindsker også energiforbrug til opvarmede drivhuse.
Støtter lokale landmænd
At købe lokalt hjælper med at støtte de små og lokale landmænd, hvilket gavner den lokale økonomi og fremmer et bæredygtigt landbrug.
Lavere priser
Når frugt og grønt er i sæson, er der ofte et større udbud, hvilket kan føre til lavere priser. Det gør det også lettere at finde disse råvarer i butikkerne.
Mindre madspild
Lokalt og sæsonbetonet produktion betyder ofte, at råvarerne kan høstes, når de er bedst, hvilket reducerer risikoen for, at de går til spilde, sammenlignet med importerede varer, der ofte bliver over- eller undermodne under transporten.
Variation i kosten
Ved at spise i takt med sæsonerne får du naturlig variation i din kost. Dette kan hjælpe dig med at spise et bredere spektrum af næringsstoffer og holde måltider spændende og varierede.
Støtter bæredygtighed
Sæsonbetonede produkter kræver færre ressourcer til dyrkning og transport, hvilket gør dem til et mere bæredygtigt valg. Dette hjælper med at bevare jorden og fremme mere ansvarlig brug af naturressourcer.
Skriv et svar