Det er som om at “stuvet” er gået lidt af mode? Det hører ligesom til den gamle generation. Jeg er selvfølgelig stor fan af, at måden vi laver mad på udvikler sig, og nogle råvarer og tilberedningsmetoder bliver gammeldags.
Men derfor er det ikke desto mindre sjovt sommetider, at hive en klassiker frem. Stuvet spidskål er en variation af den klassiske stuvet hvidkål, som traditionelt serveres til blandet andet frikadeller og medister, forskellen er bare at vi i denne opskrift bruger spidskål.
Stuvet spidskål
Ingredienser
- Spidskål
- Smør
- Mel
- Mælk
- Salt og peber
- Evt. Laurbær
Sådan gør du
Bechamelsaucen
- Start med bechamelsaucen, som er hele fundamentet for en god stuvet spidskål. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt melet når smørret er smeltet. lad det bage sammen over svag varme, og tilsæt mælk mens du pisker.
- Bechamelsaucen skal gerne være lidt tyk, da spidskålen indeholder lidt væde, og kan gøre saucen for tynd når den tilsættes.
- Det er vigtigt saucen får lov at koge godt igennem ved svag varme i 5-6 minutter, så vi får kogt melet kogt igennem.
Spidskålen
- Sæt en gryde over med letsaltet vand. Snit spidskålen i passende strimler. Ikke for fint, men i en størrelse du synes passer. Når vandet koger tilsættes spidskålen, og lad dem koge 2-3 minutter, til de er møre (Der må gerne være lidt bid i).
- Tag spidskålen op og lade den dryppe af, inden du tilsætter den til saucen. Rør godt rundt, og smag til med salt og peber.
- Bliver saucen for tyk, kan du spæde til med kogevandet fra spidskålen.
Tilbehør til stuvet spidskål
Frikadeller er oplagt til en gang stuvet kål, men du kan også sagtens servere medisterpølse, eller en karbonade/krebinet til.
Variationer af stuvet spidskål
I den originale opskrift på bechamelsauce, bruges revet muskatnød. Men når nu vi er i gang med at modernisere en klassiker, hvorfor så ikke prøve med noget andet?
jeg vælger ofte at bruge et laurbærblad, som jeg lader koge med et par minutter, for lige at give lidt ekstra karakter til saucen.
Der er også masser af krydderurter som sagtens kan gå sammen med spidskålen. Persille og timian er 2 gode bud.
Tag udgangspunkt i det du vil servere til dine stuvede spidskål, og tænk over hvad der vil gå godt sammen med det?
Bechamelsaucen er en af de klassiske grundsaucer fra det franske køkken. Du kan passende betragte dine stuvet spidskål som en grundopskrift, som du kan videreudvikle på.
Du kan f.eks. tilføje grønne ærter eller spinatblade til din stuvning, eller bare servere den helt klassisk med lidt hakket persille på toppen.
Skriv et svar