Sæson
Hvide asparges har en kort sæson på kun omkring 2 måneder, som er omkring sidst i april til juni. Så når de er i sæson, så er det med at få dem spist.
De smager nemlig helt fantastisk, og selvom de kræver lidt mere end grønne asparges, så er de nu meget nemme at tilberede.
Forberedelse
Hvide asparges gror under jorden, og skal derfor skrælles. Dette gøres nemt med en tyndskræller (Eller kartoffelskræller). Det nemmeste er at ligge dem på et skærebræt med toppen væk fra dig selv. Skræl så fra lige under hovedet og ned til bunden.
Når de er skrællet, så skal “stokken” knækkes af. Det er heldigvis ganske nemt, da du blot holder aspargesen med den ene hånd ca. midt på, og så tager du fat i bunden med den anden hånd og knækker aspargesen. Så knækker den selv det helt rigtige sted.
Tilberedning
Asparges skal tilberedes ca. 4-5 min alt efter hvor meget bid du vil have i dem. Du kan enten koge, dampe, grille eller stege dine asparges, alt efter hvad du vil servere dem til.
Klassiske retter med hvide asparges
Asparges går godt med rigtig mange ting, men kan også sagtens være hovedingrediensen i en ret.
Asparges med sauce hollandaise
Dette er en klassiker, hvor asparges dampes og serveres med en cremet sauce hollandaise.
Asparges à la Flamande
I denne traditionelle belgiske ret serveres kogte hvide asparges med smeltet smør, hakket persille og hårdkogte hakkede æg. Det er en enkel, men meget velsmagende måde at nyde asparges på.
Asparges au gratin
Gratinerede hvide asparges, stammer så vidt jeg ved fra det franske køkken og smager himmelsk. Det er hvide asparges i en bechamelsauce, som gratineres i ovnen med ost (gruyère eller parmesan).
Asparges til fisk og skaldyr
Hvide asparges serveres ofte med forskellige typer skaldyr, såsom rejer, hummer eller krabbe, ofte ledsaget af lette saucer, der komplementerer den milde aspargessmag.
Aspargesuppe
En cremet klassisk suppe lavet af hvide asparges. Suppen lavet på hønsebouillon og fløde der er let jævnet, så den få en lidt tyk og cremet konsistens.
Aspargessuppe serveres ofte med små kødboller.
Fakta om hvide asparges
Dyrkning
Det er faktisk den samme plante som vi får både hvide og grønne asparges fra. Forskellen ligger i om de får lov at vokse i sollys eller i mørke under jorden.
Hvide asparges bliver hvide, fordi de dyrkes under jorden for at undgå sollys. Dette forhindrer dem i at udvikle klorofyl, det pigment, der gør planter grønne.
Aspargesbønderne dækker skuddene med jord, så snart de begynder at bryde igennem jorden, hvilket holder dem i mørke og dermed ender med at være hvide.
Du kan læse mere om dyrkning af asparges på havehandel.dk
Smag
Hvide asparges har en mildere og mere delikat smag end grønne asparges. De er ofte beskrevet som værende lidt sødere og mindre grøntsagsagtige eller “græsagtige” end grønne asparges.
Tekstur
De har en tendens til at være lidt mere seje end grønne asparges, hvilket betyder, at de ofte kræver længere tilberedningstid. Det er også almindeligt at skrælle hvide asparges før tilberedning for at fjerne den fiberrige ydre skræl.
Sæson
Hvide asparges er sæsonbetonede og er typisk tilgængelige fra slutningen af april til juni. Denne korte sæson er også med til at gøre dem til noget særligt. Det vil nok ikke være det samme hvis man kunne få dem hele året rundt?
Næringsværdi
Ligesom grønne asparges er de hvide lave i kalorier og indeholder en lang række vitaminer og mineraler, herunder vitamin A, C, E, K, og B6, samt folat, jern, kobber, calcium og fiber.
Opbevaring
Hvide asparges skal opbevares i køleskabet og helst bruges inden for et par dage efter køb. De kan opbevares ved at indpakke enderne i en fugtig klud eller ved at stille dem oprejst i en lille mængde vand.
Skriv et svar